• El Grup Cultural Garrigues Lleida, present en les Xarxes Socials

    L'entitat és molt present en les Xarxes Socials, per tindre informats a tots els nostres seguidors en les diferents webs. Ens podreu trobar a Facebook Grup Cultural Garrigues, Facebook Àliga de Lleida, Facebook Lleó de Lleida, Twitter, Instagram, Linkedin i Youtube.

  • 23ena Gegantera

    Ja està tot preparat per la 23ena Trobada de Gegants del Grup Cultural Garrigues Lleida, que serà el 25 d'Abril de 2015! Amb la participació de les Colles Geganteres de la Ciutat i com a convidats d'honor els Gegants de Creixell. Properament més informació.

  • XVena edició dels Premis Nacionals el Món Geganter

    Aquest any, s'ha celebrat la XIVena edició de els Premis Nacionals el Món Geganter, pero la XV edició ja está molt aprop, al concurs, aviat tindrem les bases de dades noves, pero ja podeu visitar la web, mirar les imatges de altres anys, i agafar idees...

  • L'Ong Garrigues Cooperació Internacional

    L'associació Garrigues Cooperació Internacional, neix l'any 2001 com una branca del Grup Cultural Garrigues, ha entrat a formar part de la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida per decisió de l'Assemblea del mes de juny. Encara que Garrigues Cooperació Internacional es forma com a tal l'any 2001, l'activitat del Grup Cultural Garrigues en projectes solidaris es remunta als anys vuitanta, quan l'entitat social va iniciar diversos projectes de sensibilització sobre la situació dels països del sud a través de cicles de conferències i exposicions dels projectes de cooperació

El Lleó de Lleida, el Bou de Montornès, la Mulassa de Cappont o el drac de Montoliu seran alguns dels entremesos presents a la cercavila


Lleida serà l’escenari de la primera LLEONADA catalana, una festa de cultura popular i tradicional que aplegarà diferents elements i entremesos del bestiari català.

La trobada, organitzada pel Grup Cultural Garrigues, se celebrarà el pròxim 9 de novembre a partir de les 17:30 h a la Plaça Sant Francesc, on està previst que es realitzi la plantada de les bèsties. Al lloc es concentraran tots els animals que participaran en la posterior cercavila com són: el Lleó de Lleida, la Mulassa de Cappont, el Drac de Montoliu, els Cavallets del Patronat del Corpus de Lleida, el Bou de Montornès del Vallès i la Mulassa de Manresa.

El seguici popular de la LLEONADA estarà acompanyat de la música dels grups de grallers tradicionals que acompanyaran les colles. Serà a partir de les 18 h quan es donarà el tret de sortida a la cercavila que recorrerà l’Eix Comercial fins a la plaça de la Catedral, on, a les 19 h se celebrarà la fi de festa amb música i els balls propis de les bèsties.

La LLEONADA compta amb el suport de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la federació que agrupa les entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu. Aquesta trobada servirà com a preludi de la celebració del Dia europeu del bestiari festiu que se celebra cada any el 24 de novembre.

Amb la convocatòria de la primera LLEONADA catalana, l’objectiu del Grup Cultural Garrigues, segons explica el seu secretari i fundador, Enric Figueres, és “continuar donant més visibilitat al patrimoni material del bestiari festiu i reivindicar totes aquelles singularitats que té aquest àmbit de la cultura popular”. I és que l’entitat és una de les principals agrupacions que promouen les festes populars i tradicionals a les Terres de Lleida.

En aquest sentit, el Grup Cultural Garrigues compta amb dos entremesos de referència nacional com són l'Àliga de Lleida  i el Lleó de Lleida. A més, disposa d’una colla gegantera on destaquen els gegants Blanca i Anastasi recentment reconstruïts, i diferents capgrossos com Tràdius, Tronada o l’home i la dona dels Nassos.

Cal recordar que el bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals dels Països Catalans en processons, cercaviles, balls, etc. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi, evolucionant i adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre altres.