• El Grup Cultural Garrigues Lleida, present en les Xarxes Socials

    L'entitat és molt present en les Xarxes Socials, per tindre informats a tots els nostres seguidors en les diferents webs. Ens podreu trobar a Facebook Grup Cultural Garrigues, Facebook Àliga de Lleida, Facebook Lleó de Lleida, Twitter, Instagram, Linkedin i Youtube.

  • 23ena Gegantera

    Ja està tot preparat per la 23ena Trobada de Gegants del Grup Cultural Garrigues Lleida, que serà el 25 d'Abril de 2015! Amb la participació de les Colles Geganteres de la Ciutat i com a convidats d'honor els Gegants de Creixell. Properament més informació.

  • XVena edició dels Premis Nacionals el Món Geganter

    Aquest any, s'ha celebrat la XIVena edició de els Premis Nacionals el Món Geganter, pero la XV edició ja está molt aprop, al concurs, aviat tindrem les bases de dades noves, pero ja podeu visitar la web, mirar les imatges de altres anys, i agafar idees...

  • L'Ong Garrigues Cooperació Internacional

    L'associació Garrigues Cooperació Internacional, neix l'any 2001 com una branca del Grup Cultural Garrigues, ha entrat a formar part de la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida per decisió de l'Assemblea del mes de juny. Encara que Garrigues Cooperació Internacional es forma com a tal l'any 2001, l'activitat del Grup Cultural Garrigues en projectes solidaris es remunta als anys vuitanta, quan l'entitat social va iniciar diversos projectes de sensibilització sobre la situació dels països del sud a través de cicles de conferències i exposicions dels projectes de cooperació

El Lleó de Lleida, el Bou de Montornès, la Mulassa de Cappont o el drac de Montoliu seran alguns dels entremesos presents a la cercavila


Lleida serà l’escenari de la primera LLEONADA catalana, una festa de cultura popular i tradicional que aplegarà diferents elements i entremesos del bestiari català.

La trobada, organitzada pel Grup Cultural Garrigues, se celebrarà el pròxim 9 de novembre a partir de les 17:30 h a la Plaça Sant Francesc, on està previst que es realitzi la plantada de les bèsties. Al lloc es concentraran tots els animals que participaran en la posterior cercavila com són: el Lleó de Lleida, la Mulassa de Cappont, el Drac de Montoliu, els Cavallets del Patronat del Corpus de Lleida, el Bou de Montornès del Vallès i la Mulassa de Manresa.

El seguici popular de la LLEONADA estarà acompanyat de la música dels grups de grallers tradicionals que acompanyaran les colles. Serà a partir de les 18 h quan es donarà el tret de sortida a la cercavila que recorrerà l’Eix Comercial fins a la plaça de la Catedral, on, a les 19 h se celebrarà la fi de festa amb música i els balls propis de les bèsties.

La LLEONADA compta amb el suport de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la federació que agrupa les entitats culturals amb figures de Bestiari Festiu. Aquesta trobada servirà com a preludi de la celebració del Dia europeu del bestiari festiu que se celebra cada any el 24 de novembre.

Amb la convocatòria de la primera LLEONADA catalana, l’objectiu del Grup Cultural Garrigues, segons explica el seu secretari i fundador, Enric Figueres, és “continuar donant més visibilitat al patrimoni material del bestiari festiu i reivindicar totes aquelles singularitats que té aquest àmbit de la cultura popular”. I és que l’entitat és una de les principals agrupacions que promouen les festes populars i tradicionals a les Terres de Lleida.

En aquest sentit, el Grup Cultural Garrigues compta amb dos entremesos de referència nacional com són l'Àliga de Lleida  i el Lleó de Lleida. A més, disposa d’una colla gegantera on destaquen els gegants Blanca i Anastasi recentment reconstruïts, i diferents capgrossos com Tràdius, Tronada o l’home i la dona dels Nassos.

Cal recordar que el bestiari popular català és el nom que rep el conjunt de figures que representen animals reals o fantàstics que són exhibits en les festes locals dels Països Catalans en processons, cercaviles, balls, etc. Tenen el seu origen en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi, evolucionant i adquirint entitat pròpia en cercaviles i balls de diables, entre altres.

En la seva tretzena edició, bat rècords d’assistència i participació. Prop de vint mil persones s’interessen per alguna de les actuacions programades per tot l’Eix Comercial

El Festival de Cultura Popular Tronada, organitzat pel Grup Cultural Garrigues, va cloure la seva tretzena edició amb un espectacle final a la Plaça Sant Joan, que es va omplir a vessar per l’ocasió. Va ser el passat dissabte, 19 d’octubre, en la diada gran del festival que va aplegar una dotzena d’actuacions per tot l’Eix Comercial. Pallassos, circ, màgia, música, dansa i cultura tradicional i popular van ser els protagonistes. E festival, però, va donar el tret de sortida el dimarts, 15 d’octubre, amb l’actuació del grup colombià Voces y Movimientos al Teatre Municipal de l’Escorxador.

El divendres, 18 d’octubre, en canvi, l’escenari va ser la plaça de la Paeria de Lleida, preparada per acollir la presentació dels nous gegants reconstruïts Blanca i Anastasi. En la convocatòria van participar diferents autoritats com el subdelegat del Govern a Lleida, Josep Crespin i els regidors a la Paeria, Carles Enjuanes (PSC) i Juanjo Falcó (ERC).

La vicedirectora del Grup Cultural Garrigues, Cristina Gili, va oferir un breu discurs on va repassar la història dels gegants Blanca i Anastasi i va remarcar la importància que tenen per la ciutat de Lleida. La festa es va allargar durant el vespre amb un concert exclusiu del grup de música tradicional Tradifarra.

El dissabte es va obrir al migdia amb una cercavila per l’Eix Comercial en la que, a part dels gegants del Grup Cultural Garrigues, van participar els elements festius dels gegants de Guissona, Cappont, Marge Esquerre i el Patronat del Corpus, entre d’altres. Durant el matí, també, es va poder gaudir de l’espectacle de màgia infantil a càrrec de Sac Espectacles a la Plaça Sant Francesc.

La tarda del dissabte, sense cap mena de dubte, va ser la més participativa i prop de vint mil persones es van interessar per algun dels dotze esdeveniments que es van celebrar al llarg de l’Eix Comercial. Des de Pi i Maragall fins al carrer Sant Antoni, passant per la plaça de la Catedral, l’IEI, la Plaça Sant Francesc, la plaça de la Paeria, la plaça Sant Joan o el carrer Magdalena. 

Dos dels protagonistes de la jornada van ser els capgrossos Tràdius i Tronada del Grup Cultural Garrigues, que van ser les figures més sol·licitades pels menuts per fer-se fotos. Així mateix, els espectacles de pallassos, circ i màgia de Sac Espectacles, Karoli l’home roda, o Bitxicleta van arrencar els somriures i admiració de desenes de nens i nenes.

La plaça Sant Joan va ser l’escenari de la música en directe de Samuel Arderiu qui va oferir un concert de prop de dues hores. En canvi, el pati de l’IEI es va quedar petit per l’actuació de Voces i Movimientos. Al final de la jornada dues cercaviles simultànies van recórrer tot l’Eix Comercial per confluir a la Plaça Sant Joan que va ser un esclafit de festa. Aquest va ser l’escenari dels parlaments finals i l’entrega de records als participants i autoritats.



El grup de dansa i cant coral participa en el Festival Tronada i ofereix un total de sis actuacions per les Terres de Lleida

El laboratori de veu i grup de dansa i cant coral colombià Voces y Movimientos ha clausurat la seva gira per les Terres de Lleida amb una actuació al pati de l’IEI dins el marc del Festival de Cultura Popular Tronada, organitzat pel Grup Cultural Garrigues.

La gira, organitzada per l’entitat lleidatana, ha portat el grup per diferents espais de Lleida. Així, el diumenge, 13 d’octubre, van començar la gira a les piscines d’Artesa de Lleida en una diada dedicada a Colòmbia. L'endemà, dilluns, van realitzar un espectacle a la Sala del Ball de Sudanell, que es va omplir de gom a gom.

Ja el dimarts, 15 d’octubre, a part de participar en la roda de premsa de presentació del Festival Tronada, van ser els encarregats de donar el tret de sortida al festival en una actuació memorable al Teatre Municipal de l’Escorxador que es va quedar petit per acollir l’actuació, amb un públic totalment entregat.


El dimecres van dur a terme una actuació en format reduït en una residència de gent gran i el dijous es van desplaçar fins al centre Sant Joan de Déu d’Almacelles per portar la seva veu a les persones amb discapacitat.


Finalment, el dissabte, 19 d’octubre a la tarda, les veus de Voces y Movimientos van omplir el pati de l’IEI de goig, pau i somriures, en la que va ser l’actuació estel·lar de la Tronada en la diada del dissabte.



Prop d’un centenar de persones gaudeixen d’un espectacle exclusiu de cant coral i ball tradicional colombià


El Festival Tronada de cultura popular i tradicional a Lleida va donar ahir el tret de sortida al Teatre Municipal de l’Escorxador amb l’actuació del grup colombià Voces y Movimientos. L’espectacle inaugural va ser un èxit absolut de públic i la Sala 2 de l’equipament es va quedar petita per acollir prop d’un centenar de persones.

La inauguració va estar precedida pel parlament de la vicedirectora del Grup Cultural Garrigues, M. Cristina Gili, qui va remarcar la importància que té per a l’entitat que el festival sigui un esdeveniment transversal, que aplegui públic de totes les edats i procedències. Gili va fer un breu repàs de la història del festival, fent incís en l’envergadura que ha anat adquirint edició rere edició. 


En aquest sentit, el Festival Tronada, en la seva tretzena edició, compta per primer cop amb la participació d’un grup d’origen internacional, com són els colombians Voces y Movimientos.  Tot i això, el Festival manté el seu arrelament al territori i compta amb una pila d’espectacles i esdeveniments que promouen la cultura tradicional catalana.

En el transcurs del parlament de la vicedirectora, membres de la Junta directiva del Grup Cultural Garrigues van fer entrega del record oficial del festival a les autoritats polítiques presents. En aquesta ocasió van ser el regidor de JxCat a la Paeria, David Melé, i el membre de l’equip de govern de la Diputació de Lleida, Fermí Masot (PSC), qui en finalitzar l’acte va tenir unes paraules de reconeixement per a la tasca que desenvolupa el Grup Cultural Garrigues en la promoció de la cultura catalana.

Finalment, Enric Figueres, coordinador del festival, per la seva banda, va ressaltar la professionalitat de Voces y Movimientos, un laboratori vocal de Medellín que recupera les cançons, balls i vestuaris tradicionals del seu país. A més, va recordar la importància que té per a l’entitat que el festival disposi d’un vessant pedagògic que serveixi per vincular les noves generacions amb la cultura tradicional i popular.

L'actuació de Voces y Movimientos es va emetre en directe per les xarxes socials de l'entitat. El Festival Tronada continuarà aquest divendres, 18 d’octubre, amb la presentació de la reconstrucció dels gegants Blanca i Anastasi en una festa a la Plaça Paeria on participarà el grup de música tradicional Tradifarra.



El Lleó de Lleida del Grup Cultural Garrigues va participar el passat dissabte, 28 de setembre, en la cercavila del Centre Penitenciari de Ponent. 

Fins a la presó de Lleida es van desplaçar els seus portadors per participar en una diada festiva en la qual també van ser presents els cavallets del Patronat del Corpus de Lleida i el capgròs Tronada.


 


L’Àliga de Lleida pren els carrers de la ciutat acompanyada per altres elements festius, com el Lleó, en una diada festiva amb la participació d’una desena de colles més

Un any més el Grup Cultural Garrigues ha estat present al Seguici de les Festes de la Tardor de Lleida, que s’ha celebrat aquest diumenge, 29 de setembre, al matí, pels carrers de la capital del Segrià. 


L’Àliga de Lleida, entremès del Grup Cultural Garrigues, s’ha passejat per la ciutat i ha realitzat un petit ball a la plaça Paeria.

A continuació ha estat el torn del Lleó de Lleida, que ha arrencat l’admiració dels més menuts.

El seguici ha continuat pel carrer Major, la plaça de la Catedral, plena a vessar, el carrer Vila de Foix i l’avinguda de Blondel per tornar a la Plaça Paeria pel mateix carrer Major.

En el seguici han participat una desena de colles que han realitzat els seus balls amb les seves peces d’imatgeria popular.